петък, 20 май 2011 г.

бащин

Калоян(17) става от сън, търка очи и се облича. Слиза за закуска, яде набързо, слага раницата си и тръгва към входната врата. През това време баща му Стефан(42) дондурка и си играе със сестричката му Ема(4, руса със сини очи). Стефан вижда Калоян преди да излезе и му прави забележка да си вдигне панталоните, че така изглежда, като насран. Калоян се смущава и повдига леко дънките си. Калоян моли баща си за някакви пари, а Стефан му отвръща, че скоро му е давал и да се спасява. Калоян грабва скейта си и излиза, като тръшва вратата. Стефан понечва да кресне нещо, но се овладява. Калоян скача върху дъската и се търкулва по улицата.

Дора(16) е нова в града. Семейството й е решило да я прати да учи в по-елитно училище. В квартирата й, докато родителите й разопаковат кутии и кашони, тя се изнизва навън. Върви безцелно по улиците и слуша музика. Решава, че трябва да завие на следващата пресечка. Прави го рязко без да погледне зад ъгъла. В този момент Калоян се спуска по надолнището и я връхлита. Двамата са един върху друг на земята. Той й се извинява. Тя му прави забележка, да гледа къде кара. Нарича го нещастник, а той просто мълчи и я гледа. Дора го подминава. Калоян се усмихва зад гърба й, качва се отново на скейтборда и се засилва надолу.

Калоян е седнал на чин и рисува на последните листи от тетрадката си. Покрай него минава учителката и му прави забележка да внимава, но той не й обръща внимание. Казва й, че на никого не пречи. Учителката се заяжда с него, съучениците му се смеят, а той се изправя и се доближава към лицето й. Уплашената учителка се оттегля на бюрото си. Калоян сяда и продължава да рисува.

Ема е на детската площадка, играе си с още няколко деца, докато майките им седят отстрани на някакви пейки и си клюкарят глупости. Ема се качва бавно на пързалката, пързаля се и се качва обратно. Отстрани, на една от пейките, стои сам Димо и наблюдава децата. Усмихва се и дори се изхилва след като едно от децата пада в пясъчника и се удря. Мария(майката на Ема) вика Ема и й облича яке. Двете заедно тръгват към къщи, а Димо ги следи от разстояние.

Мария слага вечерята на масата. Ема е в детското си столче, а Калоян е срещу нея. Мария съобщава, че баща им отново закъснява. Започват да се хранят, а след малко Стефан се прибира. Облечен е в полицейска униформа. Без да я сваля направо се насочва към масата. Мария му казва, че е трябвало да се обади, че ще закъснее, за да не се тревожат. Стефан й отговаря, че няма намерение да звъни всяка вечер за едни и същи глупости. Целува Ема по челото и сяда на празния стол. Мария му сипва, а Калоян избърсва устата си със салфетка и става от масата. Стефан му кресва да стои на масата, докато всички се нахранят. Калоян се връща обратно и започва да рови в чинията си. Стефан се усмихва на Ема, която си е оцапала носа с манджата и й се изплезва. Мария я избърсва.

Калоян е в училище, отново рисува нещо в тетрадката си. Междучасие е. След малко учителката влиза в стаята и звънеца иззвънява. След нея влиза Дора. Учителката я представя на класа, казва им, че това е новата им съученичка, след което я представя с няколко думи. Дора пита къде да седне, а учителката се шегува да седне до момчето, което й е най симпатично. Дора се оглежда и спира погледа си на Калоян. Присвива очи и го разпознава. Учителката вижда това и й казва да седне до него. Дора не е доволна. Калоян й се представя, Дора му отвръща не особено развълнувано. Калоян забелязва незаинтересоваността й и се отдръпва. Урокът започва.

Ема и Мария са в супермаркета. Ема е седнала в пазарската количка, а Мария събира различни продукти. Някъде отзад е Димо, който през цялото време ги наблюдава. Усмихва се на Ема, която посяга към един от рафтовете. Докато Мария се е навела и събира съдържанието на някаква опаковка, която е изпуснала, Димо минава наблизо и взима шоколада, към който сочи ръката на Ема и й го дава. Прокарва пръсти през косата й. После подминава, като си души ръката. Мария се обръща и слага продукти в количката. Вижда шоколада в ръката на Ема и я пита как е успяла да го стигне. Пазаруват още някакви неща, плащат на касата и се прибират вкъщи. Стефан им казва, че са се забавили прекалено много. Мария се оправдава, че е имало задръстване, а Стефан твърди, че по това време няма задръствания. Калоян се прибира и попада посредата на скандала. Качва се в стаята си, а Стефан му прави забележка, че трябва да поздравява, като влиза.

Калоян скача от скейта си и се приземява в двора на училището си. Влиза вътре и вижда Дора, която се опитва да се измъкне от двама техни съученици. Калоян се приближава и чува как те й досаждат. Отива към тях и им казва да се разкарат. Двамата му налитат на бой, но след, като Калоян хваща здраво в ръце дъската си, те се отдръпват и се прибират в стаята. Дора му благодари, Калоян не й казва нищо. Обръща се и тръгва към стаята в която има час. Дора го настига и го пита дали има листчета. Калоян се спира учуден, след което й казва, че има. Тя му предлага да се чупят от часа и да се напушат някъде. Калоян се навива и я води в близкия строеж. Дора свива цигарата марихуана и му я подава. Той я пали и дърпа. След малко двамата се смея неистово на някаква буболечка в краката им. Смеят се толкова силно, че накрая се строполяват на земята. Тогава смехът им става още по-силен и не секва, докато лицата им застават едно срещу друго. Двамата се целуват. Започват да се натискат, а Дора го пита дали има презерватив. Калоян бърка в раницата си и й го показва. Отнякъде се чува шум и Дора бута ръката му, казва му да го запази за после и го целува. Двамата се изправят и се връщат в училище.

Калоян бута скейта си и си свирка по пътя. Усмихва се на хората, на слънцето, на минаващите коли. Спира до градинка с цветя и къса едно, прибира го в раницата си. Стига до къщата в която живее и отваря вратата. Вътре го чака разгневеният Стефан, който е научил за бягството на сина си. Пита го къде е бил, какво е правил. Пита го дали взима наркотици, а Калоян разгневен от въпросите му отговаря, че си удря всеки ден по една помпа. Стефан му забива шамар и му казва, че е наказан и че не може да излиза никъде освен на училище. Предупреждава го че ако разбере за още едно бягство ще му строши скейта. Калоян изтичва в стаята си. Лицето му е червено от шамара.

Калоян е в квартирата на Дора, оплаква й се от баща му, а тя му казва, че трябва да направи нещо. Той я пита какво. Тя му казва, че може би е време да стане самостоятелен, да се пробва в някой скейт турнамент, за да спечели спонсорство и да му размаха парите пред носа. Или пък да го накаже по някакъв начин. Калоян се замисля.

Ема и Мария отново са на детската площадка. Ема се отдалечава и тръгва към близките храсти. Чува някакъв шум, който провокира любопитството й. Мария се е заплеснала в разговори и не забелязва дъщеря си. Димо тръгва към Ема и й предлага бонбон. В този момент отзад се появява Мария и му казва да се разкара. Той се оправдава, че просто е мил с детето. Димо се отдръпва, а Мария прегръща Ема и я носи към дома им.

Калоян се събужда сутринта и слиза, за да закуси. Сяда на масата в кухнята и наблюдава играта на Стефан и Ема. Той я закача, а тя се смее, Ема се качва отгоре му и започва да го тъпче, а Стефан се прави, че го боли. Ема искрено се забавлява с баща си. Мария слиза по стълбите и казва, че е време да тръгват за имунизациите на Ема. Взима дъщеря си и излизат. Качват се в колата. Калоян тръгва за училище.

Мария спира пред супермаркета и казва на дъщеричката си, че всеки момент се връща, и да стои мирна. Излиза и забравя да заключи вратите. Влиза в магазина, купува си цигари и когато се връща Ема я няма. Мария се обажда в полицията. Скоро районът е проверен, взети са показания от свидетели. Мария си спомня за случката от предния ден. Описва мъжа на полицаите. Те проверяват дали има някой педофил живеещ в района и отговарящ на описанието. Намират адреса и снимката на Димо, той е лежал няколко години в затвора за блудство с малолетна. Полицаите тръгват към дома му.

Ема е седнала на столче и рисува нещо на бял лист хартия.

Полицаите разбиват вратата на апартамента на Димо и го арестуват. Не намират никакво момиченце вътре.

Ема продължава да рисува, после вдига глава и казва, че е гладна. В другата стая Дора и Калоян се разправят. Тя го пита защо е решил да докара сестра си там, а той й отговаря, че я е отвлякъл, за да накаже баща си. Дора не може да повярва на ушите си, а Калоян й обяснява, че тя го е посъветвала така. Дора му дава пример, че е трябвало да му изгори любимите обувки или да му натрие четката за зъби с люта чушка, а не да отвлича сестра си. Калоян е смутен. Връща се в стаята при Ема, после отива при Дора и й казва, че не може просто така да я върне. Трябва да доведе нещата докрай. Тя му казва да се оправя, но да не я замесва. Калоян я моли да му даде малко време. Дора се съгласява. Ема повтаря, че е гладна. Дора й прави нещо за ядене и сяда от едната й страна. Калоян сяда от другата. Ема яде, но след малко червата на Калоян се обаждат и Ема чува това. Подава му парченце от храната си, а Калоян й се усмихва. Изчаква я да се наяде и я взима на ръце.

Калоян се прибира вкъщи с Ема на ръце. Мария се хвърля да я прегръща, а Стефан го пита какво се случва. Да не би да я е намерил на улицата. Калоян му обяснява, че е минал покрай колата на майка си и е видял, че е отключена, след което взел Ема, за да си помислят, че е отвлечена, за да го накаже. Стефан се нахвърля отгоре му, а Калоян му отвръща. Полицаите наоколо ги разтървават. Стефан беснее, а Калоян му казва, че не става за баща.

Няма коментари:

Публикуване на коментар