вторник, 28 февруари 2012 г.

Едно, две, три котки

acrobat cat

Въжето е опънато високо между двата телефонни стълба. По него ходят трите пеещи котки, а отдолу кучето ги гледа. Първата - дебела, колкото си иска, черна и с едно око държи отворено чадърче в дясната ръка. В лявата държи коктейл с друго чадърче и черешка. Прави няколко плавни движения и изминава 3-4 метра. Изпива коктейла и се прозява, после запява. Кучето я лае, маха с опашка и накрая просто ги гледа. Скача, но не стига и се депресира.
Втората котка е слаба и гъвкава. Тялото й е създадено за конкурс, а козината й за кожена наметка. На цвят е сиво-бяла, а в ръката си стиска кроасан с масло. Показва, че е мекичък и отхапва. Плъзва се по въжето и се спира малко преди дебеланата. Пее втори глас. От мустаците й падат трохи, които проследяваме на забавен каданс. Трохите се разбиват тежко тежко в главата на кучето. Котките се изхилват. Кучето наостря уши и се изправя. Бърка надълбоко в козината си и вади лула, поглежда я, прибира я, бърка отново и вади чук. Тръгва към телефонния стълб. Котките го наблюдават внимателно. Кучето се приближава до някаква кола и чупи задното й стъкло, през това време третата котка рижава и синеока пристъпва по въжето и се приближава към другите. Тя носи бастунче и монокъл, а от ревера й виси позлатен часовник на верижка. Кучето скача в колата и се хвърля на шофьорското място. Разбива някаква кутия под волана и вади от нея 3 кабела. След малко пали колата и се засилва. Удря я право в стълба. Той се огъва и после се връща в същата позиция, като избутва колата обратно. От ластичния ефект въжето изхвърля котките на високо. Те летят нагоре, нагоре, нагоре. Спират се във въздуха и настръхват. Започват да падат надолу, надолу, надолу и се приземяват като акробати на два крака върху въжето - първата разперила чадър, втората ръце, а третата подпряна на бастуна си. Идва време кучето да бръкне за втори път в своята пазва. Вади три ножа, хвърля ги. Едно, две, три – с първия не улучва, с втория леко разрязва въжето, а с третия го къса. Едно, две, три котки падат на земята. Кучето ги хваща.
Кучето лежи по гръб на диванче в някаква градинка, кръстосало е крака, а в ръката си държи лула, приближава я към устата си и от нея излизат сапунени мехури. Зад него са двата телефонни стълба и едно, две, три обесени котки се люлеят тихо на тях.

3 коментара:

  1. а чайките и татуираните русалки! (благодаря ти за коментара, стопли ми сърчицето в тъмната доба! понякога да нямаш думи е хубаво)муАК!

    ОтговорИзтриване
  2. страхотно! откривам малко луис каръл и стивън кинг, преплетени тук. харесва ми абсурдизмът, но и същевременно смисълът, който си вложил зад тези наглед странни абзаци. ти си творец, човече. това би могло да е анимация, а би могло да се приеме и метафорично. чудно, чудно просто! напълни ми душата.

    ОтговорИзтриване